Blog

ZOOM – aplikacija koju je pandemija Covid-19 vinula u zvijezde

Prvih šest mjeseci 2020. period je u kojem su ljudi naučili šta je to izolacija, kako živjeti uz mjere fizičke distance, kako raditi od kuće, te kako se privatno i poslovno prilagoditi novim okolnostima izazvanim pandemijom virusa COVID-19. Istina, mnogobrojni sastanci i događaji su otkazani, no razmislite da li i Vi morate odustati, ili se jednostavno možete prilagoditi novonastaloj situaciji. Kako ostati povezani sa svojim uposlenicima, klijentima, poslovnim partnerima i medijima?

Iako virtuelni ili online događaj zvuči malo futuristički, oni se zapravo dešavaju još od 1993. godine, kada se održala prva virtualna konferencija ConventionView u New Yorku.

Znate li šta je zajedničko britanskom premijeru Borisu Johnsonu, slavljenicima rođendana i učenicima diljem svijeta? Svi oni fizičku razdvojenost premoštavaju korištenjem video aplikacije ZOOM.

Vratimo se nakratko u prošlost.

ZOOM aplikaciju kreirao inženjer je Eric Yuan 2011. godine. Yuana je uvijek frustrirala udaljenost i zbog toga je odlučio svoj život posvetiti komunikaciji na daljinu. Kao mlađi sin kineskih rudara, odrastao je u kineskoj pokrajini Shandong. Dok je studirao matematiku i informatiku na Sveučilištu Shandong, morao je putovati deset sati vlakom kako bi se vidjeo sa svojom djevojkom. Zbog toga je stao na ludi kamen već sa 22 godine. Bill Gates je bio njegov idol, stoga se Eric nakon dvije godine i devetog pokušaja da dobije vizu seli u Silicijsku dolinu. Njegova je karijera počela u startupu Webex koji je razvijao prototipe videochata. Kompaniju je otkupio Cisco Systems Inc, a u njoj je Yuan postao potpredsjednik Odjela za inženjering. No, njegove vizije su se polako počele odvajati od onih koje je kompanija zacrtala. Sa usponom iPhonea uvidio je da kompaniji treba proizvod koji radi na mobilnim telefonima, ali Ciscovo vodstvo nije se s tim složilo. Yuan 2011. godine odlazi i osniva vlastitu tvrtku Zoom Video Communications Inc. Kompanija sa sjedištem u San Joseu danas ima svoj tim istraživača i u Kini.

Danas je ZOOM-ova mobilna aplikacija je instalirana oko 3,7 puta više od Skype-a i 8,6 puta više od Google Hangouts.

Zašto korisnike širom svijeta  oduševljava ova aplikacija?

Za razliku od drugih aplikacija koje se koriste za video-konferencije, ZOOM je jednostavna za upotrebu, od preuzimanja do korištenja. Potrebno je samo kliknuti na ZOOM link u pozivnom e-mailu i Vaš sastanak će se automatski pokrenuti.

Osim toga, možete je koristiti na bilo kojem uređaju; laptopu, kompjuteru, iPhoneu ili Android uređaju. Jesmo li spomenuli da ovu aplikaciju možete koristiti bilo gdje? To je velika prednost ove aplikacije, stoga ne čudi da iz dana u dan ima sve više korisnika.

Ukoliko svoje sastanke možete održati za manje od 40 minuta i s maksimalno 100 sudionika ZOOM je besplatan. Aplikacija se također prilagođava najboljem signalu jer ZOOM sudionike povezuje s jednim od svojih 17 data centara diljem svijeta. U slučaju da je jedan centar preopterećen pozivima, promet se usmjerava na drugi najbliži kako bi se korisnicima omogućila najbolja veza.

Mnogo prije novonastale situacije imali smo priliku gledati live prijenose evenata na Facebooku i YouTubeu. Svijet se prilagođavao pandemiji i prije nego se ona desila. Teren za prilagođavanje svih nas već odavno je pripremljen, a na nama je samo da napravimo korak koji će značiti opstanak našeg biznisa, nastavak školovanja ili održavanje kontakta sa porodicom i prijateljima.

Šta vas sprječava da svoj event organizujete putem ove aplikacije?

Ukoliko ne znate odakle početi, niti za šta je sve to što vam je potrebno za organizaciju ovakvog eventa sa većim brojem učesnika kontaktirajte nas putem e-maila info@prbih.com ili putem telefona na 033 263 505 i prepustite nam organizaciju istog. Osigurajte nastavak poslovanja, povežite se sa klijentima i partnerima uz manja finansijska ulaganja!