Blog

Facebook Messenger – Sveobuhvatna aplikacija za još bolju reklamu Vašeg proizvoda

Danas na Facebooku postoji preko 70 miliona kompanija koje koriste Facebook za prodaju putem niza alata koje ova društvena mreža nudi. Prema posljednjim istaživanjima, samo 1% njih koristi jedan od najboljih alata koje Facebook pruža, a to je Messenger. Chatbotovi i pretplatničke poruke su najsnažniji način da ponovo pokrenete vašu Facebook publiku i simulirate pravi razgovor 1 do 1 sa potencijalnim, a potom stalnim kupcima usluga.

Facebook Messenger je poput Mail marketinga, samo bolji i napredniji način prodaje! Chatbotovi se mogu postaviti tako da odgovaraju na pitanja krajnjih korisnika odmah pomoću personalizacije, tako da se korisnik osjeća kao da je u pitanju ljudski razgovor. Ili se mogu koristiti za direktno slanje poruka u feedove posjetilaca na Facebooku, poput staromodnog biltena. Razlika je u tome što Messenger dobija prosječnu otvorenu stopu od 80% u odnosu na 20-25% za većinu mailova.

Automatski odgovori

Chatbotovi mogu smanjiti vrijeme koje se troši na odgovaranje na ista basic pitanja iznova i iznova, ostavljajući više vremena za stvarnu korisničku podršku od čovjeka do čovjeka kako bi se uhvatili u koštac sa dosta složenijim pitanjima koja se mogu pojaviti.

Lista pretplatnika

Nakon što ste odabrali popis pretplatnika, možete im slati poruke. To je osobito korisno ako se već pohvalite velikoj Facebook publici, ali još nemate dozvolu za njihovo plasiranje putem e-pošte. Preskočite poruku e-pošte, idite ravno u Messenger.

Povećajte prodaju koristeći sadržaj

Koristite svoj chatbot ne samo za odgovaranje na pitanja, već i za prodaju proizvoda i usluga. Ako neko postavi pitanje i dobije odgovor, ne ostavljajte ga na tome! Napravite preporuke za proizvod koje se odnose na njihov upit.

Kako funkcioniraju Facebook Messenger oglasi?

Facebook Messenger oglasi se mogu kreirati unutar Facebook Ads Managera, ili to možete učiniti putem MobileMonkey.

Kako stvoriti Messenger oglase na Facebooku?

Destination Ads:

–           Otvorite Facebook Ads Manager i odaberite Stvori oglas u gornjem desnom uglu.

–           U odjeljku “Koji je vaš marketinški cilj?” Odaberite Promet ili Konverzije. Unesite naziv nove oglasne kampanje.

Odaberite target publiku, budžet i položaj oglasa. Vrlo je važno znati da se Messenger može upotrebljavati samo u feedu novosti na računaru i feedu mobilnih vijesti za položaje oglasa. Dodatno ciljanje možete dodatno raslojavati po potrebi prema demografskim podacima, interesima ili prilagođenom ponovnom ciljanju.

–           Odaberite stranicu koju želite povezati i format oglasa. To je isto kao i za bilo koji oglas na usluzi Facebook News Feed. Opcije uključuju Carousel, Single Image, Single Video ili Slideshow.

–           Pod odredištem odaberite Messenger ili Messege Text.

–           Unesite poruku dobrodošlice. To je ono što će korisnici prvi put vidjeti u novom razgovoru u programu Messenger kada kliknu na vaš oglas.

–           Pregledajte i postavite narudžbu.

 

Uživajte u još jednom alatu fantastične društvene mreže i planetarno najpopularnije – Facebook.

 

Anela Ramić-Šabanić