Zinaida Jamakosmanović

Zinaida je generalna direktorica i osnivačica ZI Public Relations Consultancy, agencije specijalizirane za sveobuhvatno strateško savjetovanje u odnosima s javnošću i vladama. Njena ekspertiza obuhvata izradu i implementaciju zagovaračkih i komunikacijskih strategija, kao i besprijekornu organizaciju događaja i sastanaka na visokom nivou.

S više od dvije decenije iskustva u oblasti odnosa s javnošću, Zinaida je uspostavila snažnu mrežu kontakata u različitim sektorima u Bosni i Hercegovini i širem regionu.

Njen profesionalni put uključuje uspješno vođenje projekata i savjetovanje u oblasti strateške komunikacije za prestižne diplomatske i međunarodne klijente, uključujući UN, Misiju OSCE-a, NATO, Specijalnog predstavnika EU, i brojne ambasade. Obavljala je i funkciju savjetnice za strateško komuniciranje različitih vladinih institucija na kantonalnom i entitetskom nivou, kao i nevladinih organizacija poput NIKE Foundation i Fonda otvoreno društvo.

Zinaida je pokazala izvrsnost i u vođenju odnosa s javnošću i vladama korporativnih klijenata iz različitih industrija. Značajni primjeri uključuju Adriatic Metals, najveću industrijsku investiciju u BiH, i RCB Nanotehnologija, kompanije koja je napravila globalnu prekretnicu proizvodnjom obnovljenog carbon blacka. Nadalje, u portfelju njenih klijenata nalaze se i Phillip Morris International, Sparkasse Bank, Unicredit Bank, Novomatic, i mnogi drugi.

Kao cijenjenu stručnjakinju za odnose s javnošću u Bosni i Hercegovini, Zinaidu često pozivaju da drži predavanja i obuke za različitu klijentelu, na lokalnom i međunarodnom nivou. Njeno temeljito razumijevanje institucionalne, političke i ekonomske situacije u BiH ukorijenjeno je u ličnim interakcijama i saradnji s dionicima iz različitih sektora, političkim dužnosnicima i institucijama. Ovaj uvid seže unazad do prvih poslijeratnih izbora u BiH, kada je obavljala funkciju stručnjakinje za odnose s javnošću i komunikacije Misije
OSCE-a.

Dodatno, Zinaida je prepoznata i kao iskusna moderatorica, trenerica i autorica brojnih izvještaja i članaka.
Zi Public Relations Consultancy  - Copyright © 2024