Blog

Zašto žene dominiraju branšom odnosa sa javnošću?

Odnosi s javnošću mogu se definirati kao praksa upravljanja komunikacijom između pojedinca ili organizacije s jedne i javnosti s druge strane. Kompanije koje se bave odnosima s javnošću oblikuju imidž organizacije, izgrađuju njen brend, šire poruku i po potrebi minimiziraju učinak negativnog publiciteta. Profesionalci za odnose s javnošću pomažu svojim klijentima da grade pozitivnu reputaciju u javnosti kroz razne, plaćene ili neplaćene poruke, koje se prenose preko tradicionalnih medija, društvenih mreža ili uživo.

Ako ste ikada surađivali s profesionalcima za odnose s javnošću, velike su šanse da ste surađivali sa ženama.

PR struka privlači mnoge žene zato je za kvalitetan rad poželjno slušati i suosjećati sa svojim klijentima, posjedovati osobine potrebne za timski rad, odmjerenost i taktičnost u pregovorima i najvažnije, predano štititi interese svojih klijenata. Sve prethodno navedeno prirodno je rezultiralo da danas u svijetu žene zauzimaju oko 75% radnih mjesta u odnosima s javnošću.

Ako govorimo o procentima, globalni omjeri učešća spolova u branši PR-a preslikali su se i na našu agenciju.

ZI Public Relations Consultancy je agencija za odnose s javnošću koja već dvanaest godina posluje u Bosni i Hercegovini pružajući široki spektar usluga iz ove oblasti. Svojim djelovanjem pomjeramo granice komunikacije u našoj zemlji, s posebnim insistiranjem na najvišim profesionalnim i etičkim standardima. Jedan od najvažnijih preduvjeta za uspjeh u poslu je svakako znanje, sposobnost osluškivanja tržišta, fleksibilnost, otvorenost novim tehnologijama, trendovima, prijateljski i dobar odnos s klijentima, dobavljačima i zaposlenicima i naravno sve to uz „malo“ sreće.