Blog

Tri koraka za uspješnu B2B kampanju na socijalnim mrežama

Društvene mreže od uvijek su bile jedan od glavnih alata za B2C kompanije. Iako je istina da mnogi od najboljih brendova na svijetu koriste društvene mreže za B2C segment, to ne znači da B2B kompanije nemaju mjesto na areni društvenih medija.

Danas, veliki broj kompanija, bilo malih, srednjih ili onih najvećih, uspješno posluju kroz B2B marketing na društvenim mrežama i nastavljaju rasti kao rezultat pristupanja glavnim online socijalnim platformama za sve veći broj kupaca.

Uz svakodnevno učenje, znanje i volju, kompanije mogu postići sjajne rezultate putem B2B marketinga na društvenim mrežama. Bilo koja B2B kompanija može povećati svijest o svojim proizvodima i izgraditi snažniji brend strateškim korištenjem popularnih platformi za društvene medije poput LinkedIna, Twittera, Instagrama i Facebooka.

Donosimo Vam tri koraka za uspješnu B2B kampanju na socijalnim mrežama:

Korak # 1: Definirajte svoje marketinške ciljeve

Bez definiranja pravih ciljeva, teško ćete učiniti svoju B2B marketinšku kampanju na društvenim medijima profitabilnom. Zašto? Budući da Vaš povrat ulaganja ovisi o postavljanju marketinških ciljeva, ti ciljevi doprinose ukupnom rastu Vaše kompanije. Morate osigurati da je svaki cilj koji ste postavili mjerljive prirode, a svaka odluka koju Vaša komapnija donese prema dobijanju više perspektiva i pretvaranju u kupce,trebala bi odražavati ove ciljeve. I još važnije, kako ih planirate postići!

Izgradite snažnu, pozitivnu mrežu i povećajte svoju reputaciju, dodajte jasan “poziv radnjama”  svojim stranicama, profilima i postovima na društvenim mrežama, upotrijebite mogućnost plaćenih oglasa da oni doslovno stvaraju nove, potencijalne kupce, te partite i mjerite uspješnost svojih društvenih medija na sedmičnom nivou.

 

Korak # 2:Prepoznajte ciljanu publiku

Društvene medije čine razni ljudi, tako da neće svi biti zainteresirani za sadržaj koji dijelite. Zbog toga je važno privući publiku koja se “povezuje” na Vas i Vaš sadržaj. Želite kompanije koje obraćaju pažnju i slušaju Vaše savjete, koji omogućuju stvaranje stvarnog autoriteta i pozitivnog branda u Vašoj niši!

Prepoznavanje ciljne publike prvi je korak za razmjenu informacija s kompanijama koje imaju interes za Vaše područje stručnosti i možda imaju ciljeve koji se povezuju s Vašim proizvodom ili uslugom. Ako uspijete izgraditi odnos s publikom koja dijeli istu razinu strasti prema Vašoj industriji, tada će ažuriranja koja s njima podijelite dobiti još veći reach.

Posljednje što želite je da dostavite svoj sadržaj publici koja je najmanje zainteresirana za ono što dijelite. A to se lako može dogoditi ako ne znate na koga tačno ciljate. Želite da Vaša kompanija daje vrijednost drugim kompanijama jer Vam pomaže da steknete utjecaj u svojoj niši i povećate doseg “online publike”. Dodavanjem veće vrijednosti sadržaju društvenih medija, polako ćete, ali postojano, razlikovati svoje poslovanje od drugih kompanija koje ne ulažu napore u B2B marketing društvenih medija.

 

Korak # 3: Odaberite ispravnu platformu društvenih medija

Svi društveni mediji su različiti. A ljudi koji ih koriste imaju različite interese i prioritete. Vaše napore na društvenim medijima treba usmjeriti u pravom smjeru, jer za razliku od B2C kompanija koje se bave krajnjim kupcima, Vi radite isključivo sa kompanijama.

Mnogi B2B “trgovci” testirali su i analizirali platform društvenih medija kako bi otkrili što najbolje funkcionira za njihov B2B brend. Zašto? Jer pronalazak najbolje platform društvenih medija ključan je za uspjeh. Mnoga istraživanja pokazuju da je Facebook održivije rješenje od LinkedIna za B2B oglašavanje. Razlog je jednostavan: Facebook oglasi su jeftiniji od LinkedIn oglasa u smislu cijene po kliku. Još prostije, vlasnici i manageri kompanija koji se oglašavaju na LinkedInu, vrlo vjerojatno imaju profile na Facebooku i prate slične interese koje prati njihova konkurencija.

Iako je LinkedIn prosti B2B kanal (jedan od razloga što je skuplji), Facebook oglasi mogu Vam pomoći da dobijete slične rezultate. Zašto? Jer Facebook ima dvije milijarde aktivnih korisnika mjesečno. I sve su šanse da se Vaša B2B publika prijavi na Facebook koliko i na LinkedInu, ako ne i više.

 

Trebate pomoć za B2B Social Media?

Kada govorimo o uspjehu marketinga na B2B društvenim medijima, fokus je obično na nevjerojatnim rezultatima. Ili kako je B2B kompanija uspjela maksimalno iskoristiti marketing društvenih medija uz ograničeni proračun. No važno je shvatiti da su ovi rezultati mogući samo zbog učinkovite pripreme i besprijekornog provođenja kampanje. Marketari B2B društvenih medija trebaju dugoročno razmišljati kako bi vidjeli rezultate u stvarnom svijetu i nastavili rasti, jer učinkovitim planiranjem i pripremama mogu se prevladati čak i najveći izazovi.

Ako Vam je potrebna pomoć u marketingu za B2B društvene medije, kontaktirajte nas!Koristeći naše veliko iskustvo u svakodnevnom radu na digitalnim platformama, pomoći ćemo Vam da formulirate B2B strategiju marketinga za društvene medije koja je u skladu s ciljevima Vaše kompanije.