Blog

Šta to rade digitalci?

Šta je digitalni marketing? Kako računari, pametni telefoni i drugi internet uređaji postaju sve popularniji, tako se povećava i broj poslova koji zahtijevaju vještinu digitalnog marketinga. Fokus na digitalne elemente sada je u središtu marketinških strategija mnogih kompanija. Donosimo Vam pregled vrhunskih poslova digitalnog marketinga, te ujedno predstavljamo ZiDigitaL usluge – kako one koje svakodnevno pružamo našim brojnim klijentima, a ujedno i one kroz koje uz pomoć naših vrhunskih stručnjaka učeći zajedno sa nama možete iskoristiti da postanete jedan od lidera digitalnog marketinga.

Digital Marketing Manager

Menadžeri digitalnog marketinga igraju ključnu ulogu u monitoringu i implementaciji digitalnih kampanja. Oni su odgovorni za project management, kreiranje timelinea i upravljanje budžetima, između ostalih zadataka. Voditelji digitalnih projekata moraju imati izvrsne vještine organizacije, komunikacije i saradnje sa postojećim i još važnije – potencijalnim klijentima. Osim toga, moraju biti izvrsni brand manageri, sa skillovima “prodavanja” branda klijenta.

Content Strategist

Content Strategist odgovoran je za razvoj sadržaja I usmjeren ka ciljevima kompanije i ciljanoj publici. Moraju biti u mogućnosti koristiti analitičke alate kako bi otkrili koji sadržaj privlači publiku i pokreće promet za gledanje digitalnih medija kompanije. Content Strategist ima snažne vještine pisanja i shvaćanje optimizacije za pretraživače (SEO).

SEO i SEM Specialist

Da bi privukle maksimalni promet na svojim web lokacijama, kompanije se moraju visoko rangirati na stranicama rezultata Google i drugih pretraživača. Iako se algoritmi pretraživača uvijek mijenjaju, stručnjaci za SEO i SEM znaju kako stvoriti sadržaj koji osigurava da web pozicija kompanije bude vidljiva od strane ciljane publike. Ove uloge se također mogu prepustiti slobodnim marketinškim pozicijama i odlične su za ljude koji uživaju raditi na daljinu.

User Experience Designer

User Experience Designeri(UX) ne samo da imaju tehnologiju i dizajn u malom prstu, već i čvrsto shvataju ljudsko ponašanje. Oni razvijaju web stranice, proizvode aplikacije na način koji potiče potrošače da prate kupovinu i koriste webshop i online prodaju. Imaju na umu cjelokupno iskustvo, s krajnjim ciljem vidljivosti, poboljšanja prodaje, teprocentualnog zadržavanja kupaca na web stranicama.

Email Marketing Specialist

Stručnjaci za marketing putem e-pošte odgovorni su za stvaranje i pokretanje kampanja putem e-pošte, uz održavanje baze podataka s podacima o klijentima i raznim listama. Stručnjaci za marketing putem e-pošte imaju snažne vještine pisanja i uređivanja, posebno u uvjerljivom pisanju. Oni su ključni saradnici za B2B marketing koji prethodi H2H marketingu.

Social Media Marketer

Menadžeri društvenih mreža pomažu kompanijama da komuniciraju sa svojim kupcima na različitim platformama društvenih mreža. Oni koriste analitiku da bi razumjeli kako kupci komuniciraju sa robnim markama. Menadžeri marketinga na društvenim mrežama također kreiraju sadržajne kampanje koje privlače nove i postojeće kupce.

Područje digitalnog marketinga nevjerovatno je raznoliko u karijeri koju nudi. Pogledajte da li bi poslovi u digitalnom marketingu mogli biti dio Vašeg sljedećeg poteza u karijeri, kontaktirajte nas kako bismo pronašli najbolje rješenje za Vašu kompaniju ili Vaš lični razvoj.

 

Anela Ramić-Šabanić, Digital & Brand Manager