Novosti

Regionalna akcija “Drvo prijateljstva” i u Sarajevu

Evropski fond za Balkan (EFB) pokrenuo je akciju “Drvo prijateljstva”, kojom je predviđeno sađenje 400 stabala drveća u svim glavnim gradovima država regiona. Ideja akcije je kompenzacija štete u vidu CO2 emisije nastale kroz sve poslovne letove EFB tokom 2019. godine. Cilj akcije je pokazati da je moguće kroz preuzimanje pojedinačne odgovornosti napraviti razliku na lokalnom i regionalnom nivou.

Drveće će u petak 30. oktobra biti istovremeno posađeno u Sarajevu, Skoplju, Prištini, Tirani, Podgorici i Beogradu, a volontersku i logističku podršku su najavili brojni lokalni partneri. U Sarajevu će biti posađeno 60 stabala, a akcija će se realizovati uz pomoć Fondacije za razvoj i demokratiju, čiji je dio ekološka inicijativa Za čisto i lijepo Sarajevo.

„Ovom akcijom prvenstveno želimo da podignemo svijest među građanima država regiona o posljedicama koje njihove individualne aktivnosti imaju po zagađenje prirode. Drago nam što smo na lokalnom nivou uspjeli da se povežemo sa relevantnim partnerima za ovu temu“, objašnjava Aleksandra Tomanić, izvršna direktorka EFB.

Osim simboličkog i motivacionog značenja koju ova akcija sadnje ima, organizatori su se za ovo odlučili i kako bi podigli svijest o sve učestalijem zagađenju vazduha zemalja regiona.

Gradovi regiona su prošle godine u više navrata bili na listi najzagađenijih gradova u svijetu, i važno je preduzeti udružene i konkretne korake da se to ne ponavlja. Sađenje drveća je jedan od najjednostavnijih i najvažnijih među njima”, istakla je Katarina Tadić, programska menadžerka u EFB.

Faris Fejzagić, predstavnik inicijative Za čisto i lijepo Sarajevo takođe ističe važnost povećanja zelenih površina u Sarajevu za dobrobit svih građana:

“Ozelenjavanje zelenih površina je važno za smanjenje aerozagađenja, koje ima direktne negativne posljedice na zdravlje građana. Mi smo se rado priključili ovoj regionalnoj inicijativi, jer vjerujemo da ovakvi primjeri mogu da osvjeste građane našeg regiona da se suočavamo sa istim problemima koji traže zajedničko djelovanje. Iako smo prvobitno planirali da uključimo građane u sprovođenje akcije, aktuelna epidemiološka situacija nas je nažalost spriječila da to ovog puta izvedemo.”

 Poseban značaj „Drva prijateljstva“ je zajedničko regionalno povezivanje i djelovanje organizacija koje se bave eko-aktivizmom i koje imaju veliko iskustvo rada u lokalnim zajednicama: Za čisto i lijepo Sarajevo iz Sarajeva, Environmental Territorial Management Institute iz Tirane, Sbunker iz Prištine, Skopje Smog Alarm, Air Care i Treebanks iz Skopja, OZON, Podgorica i Pravo na grad, Ulice za bicikliste i Šuma peva iz Beograda.